Zoeken
  • Tips & Tricks

Hoe maak ik een planning? 3 simpele stappen!

Daar zit je dan, voor jouw bureau met veel boeken en een chaotisch gevoel. Je hebt huiswerk en aankomende toetsen maar je weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar? De ervaren begeleiders van A+ Student helpen je graag! Lees snel verder om erachter te komen hoe je een overzichtelijke planning maakt.


Belangrijk: een planning maak je ruim van te voren (minimaal een week van te voren) en niet een dag van te voren!


Stap 1

Pak een leeg blaadje en schrijf puntsgewijs de datums van aankomende toetsen en de deadlines van alle dingen die je af moet hebben op. Bijvoorbeeld:


- maandag 10 april Wiskunde toets hoofdstuk 2

- dinsdag 11 april Biologie huiswerk opdracht 1 tot 5

- vrijdag 14 april Engels woordentoets


Stap 2

Schrijf nu achter elke punt hoeveel tijd je nodig denkt te hebben om je voor te bereiden op de toets of om een opdracht te maken. Bijvoorbeeld:


- maandag 10 april Wiskunde toets hoofdstuk 2 (3 uur)

- dinsdag 11 april Biologie huiswerk opdracht 1 tot 5 (30 minuten)

- vrijdag 14 april Engels woordentoets (1 uur)


Stap 3

Nu is het tijd om jouw agenda erbij te pakken. Als je geen agenda hebt dan kan je op een ander leeg blaadje de dagen van 1 week opschrijven met de datums erbij. Zo heb je toch nog een weekoverzicht. Zet op een opvallende manier de deadlines in jouw agenda/weekoverzicht, bijvoorbeeld met een sterretje erbij of met dik gedrukte letters. Kijk daarna naar hoeveel tijd je nodig hebt voor elk vak en zet dan in je agenda wanneer, hoelang en hoeveel je gaat werken. Zorg ervoor dat je ook genoeg korte pauzes inplant.

Stel dat het vandaag (de dag dat de planning wordt gemaakt) vrijdag 7 april is.

Dan zou een weekoverzicht er bijvoorbeeld zo uitzien:


Vrijdag 7 april: 15:00 tot 16:00 Wiskunde toetsvoorbereiding 1 uur


Zaterdag 8 april: 15:00 tot 16:00 Wiskunde toetsvoorbereiding 1 uur

18:00 tot 19:30 voetbaltraining


Zondag 9 april: 15:00 - 16:00 Wiskunde toetsvoorbereiding 1 uur

17:30 - 20:00 verjaardagsfeestje nicht


Maandag 10 april: Wis toets H2

18:00 - 18:30 Biologie huiswerk 30 minuten


Dinsdag 11 april: Bio HW 1 tot 5


Woensdag 12 april: 17:30 - 18:30 Engels toetsvoorbereiding


Donderdag 13 april: vrij - extra: voor het slapen nog een keer snel de woordjes herhalen


Vrijdag 14 april: Eng toets Woorden


Je zult merken dat het super goed voelt om de chaos in jouw hoofd netjes in een overzicht op papier te zien.


Een planning is een unieke plan dat per persoon verschilt. De een kan zich prima een dag van te voren voorbereiden op een toets terwijl een ander dat juist liever gespreid doet over een paar dagen. Je kan er dus niet van uitgaan dat het voorbeeld hierboven voor jou zal werken. Wanneer je eenmaal begint met het maken van een planning en jij jezelf er aan probeert te houden dan zul je er zelf achter komen welke werkwijze het beste bij je past.


In sommige gevallen hebben leerlingen de perfecte planning, genoeg tijd om zich voor te bereiden en een goede werksfeer maar alsnog zijn ze gestrest omdat ze de stof niet begrijpen. Het hoofdstuk opnieuw lezen helpt niet, de uitleg filmpjes op youtube begrijp je ook niet en je vrienden zijn zelf te druk bezig waardoor ook zij je geen steun kunnen bieden. De stress neemt alleen maar toe. Hoe fijn zou het dan zijn als je gewoon een docent naast je had die al jouw vragen ter plekke kon beantwoorden? Een ervaren begeleider met genoeg kennis over jouw vakken die jou precies vertelt hoe je moet leren? Dat is waar je A+ Student kunt inschakelen. Met bijlessen aan huis of online zorgen we er samen voor dat jij het haalt!


9 weergaven0 opmerkingen